Monday, May 10, 2010

"Siapa Bidadari Syurga"???

Salam wbt.

Alhamdulillah.Syukur saya kepada Allah swt kerana masih diberi peluang untuk menghirup udara segar dan terus hidup di atas muka bumi ini untuk beramal soleh.
Baiklah,pada kesempatan ini saya ingin berkongsi sedikit kisah-kisah berkaitan dengan "Bidadari Syurga" untuk para pejuang yang sanggup menggadaikan diri demi memartabatkan keagungan ISLAM

Buat para muslimin yang berjuang...

Siapa Bidadari?

Bidadari merupakan salah satu anugerah Allah kepada seorang lelaki yang memasuki syurga. Bagi seorang wanita yang solehah maka bidadari bagi suaminya adalah dikalangan bidadari2 kurniaan Allah dan dia (isteri solehah merupakan ketua kepada segala bidadari- bidadari).


Apakah antara amalan utk kita memiliki mereka?

Berjihad/berdakwah untuk agama Allah swt
merupakan satu amalan yang akan menjadi kesukaan Allah swt dan ini merupakan sunnah besar nabi SAW dan kalangan sahabat-sahabat r.hum. Setiap manusia yang mati walaupun berapa umurnya maka akan ditanya dimanakah masa mudanya dihabiskan.

Apa dalilnya?

"Rasulullah saw bersabda“Tidak akan berganjak kaki anak Adam di Hari Kiamat hingga disoal tentang empat perkara: tentang usianya pada apa dihabiskannya, tentang masa mudanya apa yang telah diperjuangkannya, tentang hartanya dari mana datangnya dan ke mana telah dibelanjakannya dan tentang ilmunya apa yang telah dibuatnya.”(Hadith sahih riwayat Tirmizi)

Ainul Mardhiah
(bidadari untuk orang yang berjihad/berdakwah untuk agama Allah swt.)

Seakan-akan bidadari itu permata yakut dan marjan.
QS. ar-Rahman (55) : 58

Di dalam surga-surga itu ada bidadari-bidadari yang baik-baik lagi cantik-cantik.
QS. ar-Rahman (55) : 70

(Bidadari-bidadari) yang jelita, putih bersih dipingit dalam rumah.
QS. ar-Rahman (55) : 72

Mereka tidak pernah disentuh oleh manusia sebelum mereka (penghuni-penghuni surga yang menjadi suami mereka) dan tidak pula oleh jin.QS. ar-Rahman (55) : 74

ada apa dengan Ainul Mardhiah?

'Ainul Mardhiah merupakan seorang bidadari yang paling cantik dalam kalangan bidadari-bidadari yang lain (bermaksud mata yang di redhai). Suatu pagi (dalam bulan puasa) ketika nabi memberi targhib (berita-berita semangat di kalangan sahabat untuk berjihad/berdakwah untuk agama Allah) katanya siapa-siapa yang keluar di jalan Allah tiba-tiba ia syahid, maka dia akan dianugerahkan seorang bidadari yang paling cantik dalam kalangan bidadari2 syurga.

Mendengar berita itu seorang sahabat yang usianya muda teringin sangat hendak tahu bagaimana cantiknya bidadari tersebut,tetapi di sebabkan sahabat ini malu hendak bertanyakan kepada nabi saw,kerana malu kepada sahabat-sahabat yang lain.

Namun dia tetap memberi nama sebagai salah sorang yang akan keluar di jalan Allah. Sebelum Zohor sunnah nabi akan tidur sebentar(dipanggil khailulah, maka sahabat yang muda tadi juga turut bersama jemaah yang hendak berangkat tadi tidur bersama-sama sekejap.Tiba-tiba dalam tidur sahabat tersebut dia bermimpi berada di satu tempat yang sungguh indah, dia bertemu dengan seorang yang berpakaian yang bersih lagi cantik dan muka yang berseri2,lalu di tanya sahabat ini ,di manakah beliau berada,lalu ada suara yang menjawab,inilah syurga,tiba2 dia menyatakan hasrat untuk berjumpa dengan 'Ainul Mardhiah (bidadari yang Nabi saw bagitahu tadi),lalu ditunjuknya di suatu arah maka berjalanlah sahabat ini, disuatu pepohon beliau mendapati ada seorang wanita yang tak pernah dia lihat kecantikan yang sebegitu,tak pernah dilihat didunia ini,lalu diberikan salam dan sahabat ini bertanya, andakah ini Ainul Mardhiah,wanita itu menjawab ehh tidakk(lebih kurang macam tu la dalam bahasa kita),saya penjaganya,Ainul Mardhiah ada di dalam singgahsana di sana.

Lalu dia berjalan dan memasuki satu mahligai yang cukup indah dan mendapati ada seorang lagi wanita yang kecantikannya berganda-ganda daripada yang pertama tadi di lihatnya, sedang mengelap permata-mata perhiasan di dalam mahligai,lalu diberi salam dan di tanya lagi adakah ini Ainul Mardiah lalu wanita itu menjawab;

eh tidak! saya hanya penjaganya di dalam mahligai ini,Ainul Mardiah ada di atas mahligai sana, lalu dinaikinya anak-anak tangga mahligai permata itu, kecantikkannya sungguh mengkagumkan,lalu sahabat ini sampai ke satu mahligai dan mendapati seorang wanita yang berganda-ganda cantik dari yang pertama dan berganda-ganda cantiknya dari yang kedua yang beliau jumpa tadi,dan tidak pernah di lihat di dunia,lalu wanita itu berkata,akulah Ainul Mardhiah, aku diciptakan untuk kamu dan kamu diciptakan untuk aku.

Apabila lelaki itu mendekatinya, wanita itu menjawab,nanti ! kamu belum syahid lagi.Tersentak daripada itu, pemuda itu pun terjaga dari tidurnya lalu dia menceritakan segala-galanya kepada sahabat lain, namun begitu dia memesan agar jangan menceritakan cerita ini kepada Nabi SAW,tapi sekiranya dia syahid barulah di ceritakan kepada Nabi saw.

Petang itu pemuda itu bersama-sama dengan jemaah yang terdapat Nabi saw di dalamnya telah keluar berperang/berjihad lalu ditakdirkan pemuda tadi telah syahid. Petang tersebut ketika semua jemaah telah pulang ke masjid, di waktu hendak berbuka puasa maka mereka telah menunggu makanan untuk berbuka (tunggu makanan adalah satu sunnah nabi). Maka kawan sahabat yang syahid tadi telah bangun dan merapati nabi saw dan menceritakan perihal mimpi pemuda yang syahid tadi.

Sahabat pemuda yang syahid tadi,dalam menceritakan kepada nabi saw,Nabi saw menjawab benar,benar,benar sepanjang cerita tersebut. Akhirnya nabi SAW berkata memang benar cerita sahabat kamu tadi dan sekarang ini dia sedang menunggu untuk berbuka puasa di syurga..

Allahuakhbar!!!

Inilah anugerah/hadiah daripada Allah swt kepada mereka yang benar-benar ikhlas untuk membantu dan berjuang/berjihad di jalan Allah subhanallahu wa ta'ala.Marilah bersama para muslimin,hendaklah kita sentiasa memperbaharui niat kita sehingga bersih dan benar-benar kerana Allah swt.Mudah-mudahan kita diantara yang terpilih oleh Allah swt yang bersedia setiap masa untuk membantu agamaNya.

Buat para muslimin....
Jika kalian mengimpikan seorang Bidadari Syurga.. jgnlah kalian duduk berpeluk tubuh dn bergoyang kaki sahaja di rumah tu.Jadikan diri kalian agar sentiasa sibuk dengan gerak kerja ISLAM,carilah wadah yang sempurna untuk perjuangan membantu agama Allah.InsyaAllah,Kalian akan dapat mnjadi terbaik disisi Allah semoga Bidadari2 Syurga turut menjadi milik kalian di syurga Allah kelak..Takbir!!!

Wallahuta'ala 'alam...

Lirik by: UNIC (Ainul Mardhiah)


Dirimu pembakar semangat perwira
Rela berkorban demi agama
Kau jadi taruhan berjuta pemuda
Yang bakal dinobat sebagai syuhada
Itulah janji pencipta Yang Esa

Engkaulah bidadari dalam syurga
Bersemayam di mahligai bahgia
Anggun gayamu wahai seorang puteri
Indahnya wajah bermandi seri

Menjadi cermin tamsilan kendiri
Untuk melakar satu wacana
Buatmu bernama wanita
Ainul Mardhiah
Kau seharum kuntuman di Taman Syurga
Menanti hadirnya seorang lelaki
Untuk menjadi bukti cinta sejati
Ooh! Tuhan Bisakah dicari di dunia ini
Seorang wanita bak bidadari
Menghulurkan cinta setulus kasih
Dihati lelaki bernama kekasih

~Asyraf Al-fandani~

"Drp Allah,Kpd Allah,Beserta Allah"


6 comments:

permata ungu May 14, 2010 at 9:19 PM  

Assalamualaikum...Alhamdulillah..suka saya baca entry yang ni..bagi saya ni entry yang menarik...

Asyraf Al-Fandani May 16, 2010 at 3:57 PM  
This comment has been removed by the author.
Asyraf Al-Fandani May 16, 2010 at 4:04 PM  

Wsalam wbt,alhamdulillah,syukran...mg2 memberi manfaat yg sepenuhnya kpd anda.Bersama-sama kita sebagai muslim berusaha utk sentiasa memperbaiki serta memperbaharui niat agar amalan diterima Allah subhanallahuwa taala disamping mendekatkan diri kpd Allah swt.Insyallah.

Anonymous,  November 8, 2010 at 7:11 AM  

Susah kan concentrate membaca, bising lagu ah!

Akh asyraf Al-fandani December 27, 2010 at 10:52 AM  

Music kat tepi tu boleh je pause kan,...(^^,)

Anonymous,  February 21, 2013 at 4:47 AM  

mohon share gambar di atas :)

Post a Comment

Jom follow saye

Tetamu Baru Intifadhah V5

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP