Saturday, December 10, 2011

Bagaimana Pemuda PAS kekalkan Momentum politik


Soalan ketiga dari audiens semasa Forum saya di UIAM tempohari yang belum terjawab di dalam majlis tersebut kerana kesempitan masa ialah : 

Apakah yang telah dilakukan oleh pemuda PAS untuk mengekalkan momentum politik ?

Saya menjawab persoalan ini dengan 2 point dan ianya berantaian antara satu sama lain. Point pertama menepati aqidah perjuangan yang menjadi prinsip perjuangan PAS dan point kedua pula menepati taktikal dan teknikal gerakkerja Pemuda PAS yang boleh saya jelaskan kepada umum.

Point Pertama :

Gerakan pemuda sejak awal bersama Parti Islam Se Malaysia ( PAS ) sangat konsisten membawa cita - cita perubahan dari sekular kepada Islam , dari kufur kepada Iman , dari bathil kepada haq , daripada zalim kepada adil . Perjuangan yang telah menyaksikan pimpinan dan aktivis pemuda PAS keluar masuk penjara dan menjadi bahan belasahan musuh - musuh Islam.

Tentu sahaja perjuangan ini mengharapkan kejayaan dan kemenangan namun ia bukan matlamat utama perjuangan kita pemuda Islam . Kemenangan adalah anugerah Allah yang akan dikurniakan kepada yang berhak dan layak setelah mereka terbukti sanggup mewaqafkan diri kepada perjuangan Islam ini setulusnya tanpa mengharapkan sesuatu selain redha Allah swt.

Ini bukan minda pembangkang dan bukan juga minda orang yang kalah tetapi ini adalah minda sunnah berasaskan manhaj perjuangan suci .

Kemenangan tidak diberi kepada Sang Gopoh , Mat Kalut bahkan tidak juga dikurniakan kepada Mat Jenin . Tetapi diberi kepada mereka yang telah berjaya memiliki pra syarat kemenangan seperti yang digariskan oleh para ulama' al mujahidin bertunjangkan manhaj an nabawi .

Bukan saya prejudis dengan kemenangan tetapi jangan dipetik buah sebelum masaknya. Sekalipun kita berjaya memetik, kita hanya akan memakan buah yang putik dan mungkin pahit atau masam rasanya. Alangkah jika kita bersabar menanti buah yang masak , lalu kita memetiknya sudah tentu kita akan merasai nikmat dan lazat yang tidak terhingga .

Saya yakin Allah swt Maha Mengetahui lagi Maha Bijak . Masakan Allah gagal atau terlupa untuk memberi kemenangan setelah kita dikenal pasti layak untuk memperolehi kemenangan. Justeru itulangkah utama dan paling penting bagi pemuda PAS ialah melengkapkan diri dan jamaah agar layak menang menepati piawaian yang dikehendaki oleh Islam sebagai teras perjuangan.

Ada yang mempersoalkan tempoh 50 tahun kita berjuang apakah ia belum menjadi tempoh matang ? 50 tahun rakyat pula derita dibawah UMNO dan BN bersama dasar dan polisi mereka yang menekan rakyat marhain, apakah kita masih boleh bersabar ?

Inilah sifat perjuangan Islam yang bila - bila pun tidak terikat dengan tarikh dan tempoh . Kita berjuang meredah masa dan merentas zaman . Kalau 50 tahun kita sudah rasa lama menanti , bagaimana pula dengan ummat terdahulu . Nabi Nuh as. mengambil masa 950 tahun malah penguasaan Firaun juga mengambil masa ratusan sebelum ia ditumbangkan oleh Allah swt.

Kalau sememangnya kita layak dan berhak , saya yakin Allah swt akan memberikan kemenangan itu kepada kita pada bila - bila masa , kerana telah sabit janji daripada Allah swt. kepada kita yang berjuang :

و لينصرن الله من ينصره إن الله لقوي عزيز

Nescaya Allah akan memberi kemenangan kepada siapa yang berjuang untuk memenangkan agamanya . Sesungguhnya Allah Tuhan yang Maha Kuat lagi Perkasa.

Surah al Hajj . Ayat 40

Sememangnya kemenangan bukan hak kita sebaliknya ia milik Allah swt tanpa kita boleh mengambilnya sekehendak kita . Kalau boleh ikut kehendak kita , bukan esok apatah lagi lusa tetapi hari ini kita mahukan kemenangan itu. Tetapi Allah sebut :

و ما النصر إلا من عند الله إن الله عزيز حكيم

dan tiada kemenangan melainkan hanya kurniaan dari sisi Allah swt. Sesungguhnya Allah Maha Kuasa lagi Maha Bijaksana.
Surah al Anfal . Ayat 10

Point Kedua :
Dewan Pemuda PAS senantiasa mengambil langkah pro aktif bagi memastikan anggota pemuda senantiasa dalam keadaan bersedia dan melaksanakan tanggungjawab serta amanah perjuangannya sekaligus menangani gelombang politik semasa.

1. Mewujudkan keseimbangan antara :

a] tarbiyah [pengkaderan [rekrut] serta pengukuhan aqidah, fikrah dan syakhsiyah anggota jua pimpinan pemuda PAS di semua peringkat sebagai langkah penyediaan sumber manusia yang berkualiti untuk menyandang tugas sebagai pejuang dan pemimpin ummah],

b] dakwah [penerangan untuk menjelaskan risalah perjuangan Islam yang dibawa oleh PAS, menjawab segala isu semasa yang dihadapi oleh masyarakat sekaligus menjawab segala tohmahan yang dilemparkan] dan

c] siasah [politik untuk meninggikan kalimah Allah, membawa suara Islam ke Parlimen dan DUN serta berusaha untuk membebaskan negara dan rakyat dari penindasan angkara penyelewengan dan penyalahgunaan kuasa. Memanafaatkan ruang demokrasi lalu meloloskan diri daripada sebarang kepungan musuh Islam moden yang tidak mahu melihat Islam tegak di bumi tercinta ini.]

2. Pemuda PAS turun ke padang menyantuni anak muda yang menjadi pasaran utama gerakan Pemuda PAS. Mengenal pasti hot spot mereka lalu mendekati dan menjiwai emosi mereka. Sebagai contoh,

a] DPPM telah mempunyai pasukan beruniform seperti Jabatan AMAL yang berorientasi untuk mendisiplinkan anak muda dengan kerja - kerja amal kebajikan dan sedia berkhidmat kepada siapa jua tanpa mengira latar belakang perbezaan parti dan warna kulit.

b] DPPM juga membentuk Department Art, Culture and Sport [DACS] untuk menjadi jambatan mesra dengan anak - anak muda. Melalui department ini, pemuda PAS telah menubuhkan Alternatif Riding Club [ARC], malah kita juga menganjurkan Alternatif Band Club, Amal Bikers Group, Alternatif Futsal Club dan insyaallah senantiasa peka dengan perkembangan semasa.

3. Menggerakkan isu semasa dan memobilisasi kebangkitan rakyat menentang segala kepincangan dan penyelewengan. DPPM telah menubuhkan lajnah khusus iaitu Lajnah Pemulihan Demokrasi dan Mobilisasi Rakyat yang dipengerusikan oleh sahabat saya Sdr Suhaizan Kaiat. Buat masa ini kita fokus kepada isu berikut :

a] Skandal Mykad. Terdapat beberapa keadaan yang sangsi dan keliru berkait kes ini. Malah semakin ketara apabila baru - baru ini DPPM berjaya mengepung dan "menahan" bas - bas yang memunggah warga asing untuk dianugerahkan mykad. Peristiwa ini berulang dua kali dan DPPM berjaya melakukannya dengan baik. Sekali di Sepang dan kali kedua melibatkan aktor yang sama di"tahan" di Putrajaya.

b] Manipulasi Daftar Pemilih. Masih terdapat senarai nama yang bertindan, jumlah senarai nama berkod 71 yang sungguh mencurigakan dan senarai nama pemilih yang meragukan.

c] Undi Pos yang menjadi tali hayat UMNO dan BN sejak dulu. Pemuda PAS Konsisten menolak rasional penggunaan kaedah undi pos dalam pilihanraya.

Insyaallah, DPPM akan mengeluarkan Risalah Khas dalam masa terdekat untuk menjelaskan isu - isu ini kepada seluruh rakyat.

4. Terbaru ialah Rapat Anak Muda Pakatan Rakyat akan dilangsungkan ke seluruh negara dan kita menjangkakan sejurus tamat musim tengkujuh ini, roadshow ini akan bergerak dan berlangsung hingga ke tarikh pilihanraya umum akan datang. Objektifnya ialah untuk :

a] Menemui pemuda Pakatan Rakyat peringkat negeri dan memotivasi mereka bagi persiapan menghadapi pilihanraya akan datang.

b] Menjelaskan isu - isu nasional dan mendapatkan ikrar umum dari kelompok anak muda untuk bersama Pakatan Rakyat.

5. Memanafaatkan sepenuhnya keajaiban Media Baru untuk penyebaran maklumat, menggerakkan idealism perjuangan dan memimpin budaya baru yang lebih berkesan dan berakhlak di pentas politik hari ini. Keluar dari kebiasaan negatif seperti politik maki hamun, politik cerca nista, politik dedah keaiban, politik lucah kepada politik berasaskan hujjah dan fakta. Politik yang berlandaskan akhlak dan kebenaran.

0 comments:

Post a Comment

Jom follow saye

Tetamu Baru Intifadhah V5

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP